Vers van de werkvloer

Wat doet een Accountant?

- 5 min reading time
In deze blog beantwoorden we al jouw vragen rondom het werk van een Accountant. Spreekt een functie in de financiële dienstverlening je aan? Of weet je zelfs al dat je aan de slag wilt gaan als Accountant? Dan is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden je hebt en welke soorten Accountants er bestaan. Zo kun je een goede keuze maken bij het kiezen van je opleiding of het betreden van de arbeidsmarkt.

Wat is een Accountant? 


Je mag jezelf niet zomaar een Accountant noemen, de functie Accountant is namelijk een beschermd beroep. Je mag jezelf alleen Accountant noemen op het moment dat je een Accountantsopleiding hebt voltooid én een aantal jaar ervaring hebt. Accountantworden gecontroleerd door de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en moeten zich houden aan de volgende vijf fundamentele beginselen: 

 • Professionaliteit; 

 • Integriteit; 

 • Objectiviteit; 

 • Vakbekwaamheid en zorgvuldigheid; 

 • Vertrouwelijkheid. 


Een Accountant controleert de boekhouding en de financiële administratie van het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast is een Accountant vaak ook een externe adviseur. Hij adviseert ondernemers op het gebied van financiën, fiscale kwesties, administratie en bedrijfseconomische kwesties. 

Wat doet een Accountant precies? 


Accountants zijn degene die de verantwoordelijkheid dragen over de juistheid van de cijfers van een onderneming, dit wordt gedaan door het afgeven van een Accountantsverklaring. Een Accountant is een vertrouwenspersoon voor het maatschappelijk verkeer, die aangeeft of de jaarrekening van een organisatie betrouwbaar is. Zij houden zich voornamelijk bezig met het controleren van de cijfers, het beoordelen daarvan en het samenstellen van jaarrekeningen. Afhankelijk van de situatie voeren Accountants een controle vaak samen uit met hun assistenten en Accountants in opleiding. Bij de controle van documenten kunnen zij drie soorten verklaringen afgeven namelijk een beoordelingsverklaring, een controleverklaring of een samenstellingsverklaring.  

Wat is het verschil tussen een RA Accountant en een AA Accountant? 


Het grootste verschil tussen een Registeraccountant (RA) en een Accountant-Administratieconsultent (AA Accountant) is het verschil in opleiding. Om een AA Accountant te worden is een hbo-opleiding namelijk voldoende, maar om een RA Accountant te worden is het noodzakelijk dat je de universitaire opleiding hiervoor hebt voltooid. Er is dan ook een verschil in werk tussen een AA Accountant en een RA Accountant. Zo werkt een AA Accountant vaak bij het MKB en adviseert ondernemers op het gebied van financiën, fiscale kwesties, administratie en bedrijfseconomische kwesties en een RA Accountant is gericht op de financiën van grote ondernemingen.  

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een Accountant? 


Er zit ook een verschil tussen het werk van een boekhouder en een Accountant. Een Accountant moet minimaal een relevante hbo-diploma en drie jaar relevante werkervaring op zak hebben. Daarnaast staat een Accountant onder toezicht van de NBA en als hij niet juist handelt, kan hij worden aangesproken door de tuchtrechter of wordt hij opgeroepen door de Accountantskamer.  

Voor een boekhouder gelden deze regels niet. Er is dus minder toezicht op het werk van een boekhouder. Een boekhouder helpt vaak met de ondersteuning van de bedrijfsadministratie door onder andere het verzorgen van administratieve taken, het doen van belastingaangiften, het verzorgen van de facturatie en het verzorgen van de salarisadministratie. Een Accountant helpt met het opzetten van de boekhouding, controleert de bedrijfsadministratie, controleert opgestelde jaarrekeningen en stelt een Accountantsverklaring op.  

Hoe zien de dagelijkse werkzaamheden eruit van een Accountant? 


Over het algemeen voert een Accountant de volgende werkzaamheden uit voor diverse (grote) ondernemingen:   

 • Het behandelen van financiële overzichten; 

 • Adviseren en ondersteunen van de ondernemer; 

 • Adviseren over de financiering- en ondernemingsvorm; 

 • Het opstellen van rapportages; 

 • Het optreden als bemiddelaar. 

Waarom zou je een Accountant worden? 


Vind je het leuk om met cijfers te werken en vind je het leuk om met B2B klanten te werken? Dan is accountancy misschien wel wat voor jou. Daarnaast is het een vak dat veel in beweging is doordat er steeds nieuwe wetten bijkomen. Je hebt als Accountant een vertrouwenspositie en weet alles van de ondernemer, daardoor kun je een ondernemer gericht advies geven en verder helpen. Nog een reden om Accountant te worden is dat je klanten uit diverse branches hebt. Je zal binnen deze functie werken met mensen uit verschillende lagen, bijvoorbeeld een directeur of een boekhouder. Ook zul je regelmatig met banken om de tafel zitten en onderhandelen over financiële kwesties voor jouw klant.  

Welke opleiding heb je nodig om Accountant te worden? 


Welke opleiding je nodig hebt als Accountant is afhankelijk van de functie die je wilt uitvoeren. Wil je als RA Accountant of als AA Accountant gaan werken? Hieronder laten we zien wat je precies als RA Accountant en als AA Accountant nodig hebt. 

Registeraccountant 


Om Registeraccountant te worden is het ook belangrijk dat je naast de volgende bacheloropleidingen ook nog een accountancy gerelateerde master volgt. 

 • Wo Bedrijfseconomie; 

 • Wo Business Administration; 

 • NIVRA-opleiding. 

 • Wo Accountancy; 


Accountant-Administratieconsultent  • Hbo Accountancy; 

 • Deeltijdopleiding Accountancy. 

Hoe word je een Accountant? 


Je kan alleen een Accountant worden als je daarvoor een van de bovenstaande hbo of universitaire opleidingen gedaan hebt. Als je Registeraccountant wilt worden, dan is het belangrijk dat je minimaal drie jaar hebt gewerkt bij een Accountantskantoor op de financiële afdeling van een bedrijf of op de financiële afdeling van een overheidsinstelling. Ervaring opdoen is dus ontzettend belangrijk om Accountant te worden.  

Wat verdient een Accountant? 


Het salaris van een Accountant is zeer uiteenlopend omdat het afhankelijk is van je ervaring en of je een RA Accountant of een AA Accountant bent. Als starter verdiend een Accountant €3.600 per maand en een medior verdiend ongeveer €4.800 per maand. Bij een senior kan dit oplopen tot €7.500 per maand. Het salaris van een Registeraccountant ligt een stuk hoger dan dat van een AA Accountant, soms zelfs twee keer zo hoog. Als startende RA Accountant verdien je ongeveer €4100 per maand, als medior is dit gemiddeld ongeveer €5.300 en als senior kan dit oplopen naar €17.000 per maand. Je verdient als RA Accountant het meeste als je als partner of als zelfstandige aan de slag gaat. 

Functie-eisen voor een Accountant 


Om Accountant te worden is het belangrijk dat je hiervoor een relevante opleiding hebt afgerond. Daarnaast wordt er vaak gevraagd naar een aantal jaar werkervaring in een soortgelijke functie. Het is ook van belang dat je ervoor open staat om opleidingen of cursussen te volgen om je kennis up-to-date te houden. 

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig voor een functie als Accountant? 


Het is belangrijk dat je een sterk analytisch vermogen hebt, cijfermatig goed onderlegd bent en communicatief vaardig bent. Daarnaast moet je sterk in je schoenen staan om ook negatieve boodschappen omtrent administratie naar klanten te kunnen brengen. Als Accountant is het van belang dat je integer, objectief en vakbekwaam bent. Naast deze eigenschappen is het als Accountant ook belangrijk dat je proactief en ondernemend bent. 

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden voor een Accountant? 


Als Accountant heb je een zeer goed arbeidsmarktperspectief, omdat je zowel bij grote Accountantskantoren aan de slag kunt gaan als bij ondernemingen zelf. Hierdoor kun je komen te werken in diverse branches, maar je kunt bijvoorbeeld ook aan het werk gaan bij de overheid. Bij Cooder.nl hebben wij meer dan 120 Accountant gerelateerde vacatures open staan. Van Junior Accountant kun je doorgroeien naar Medior Accountant en vervolgens kun je doorgroeien naar Senior AccountantAls je Senior Accountant bent, kun je vaak nog doorgroeien naar manager, maar daar stoppen de doorgroeimogelijkheden vaak. Je kunt wel uitwijken naar een functie als controller of bijvoorbeeld auditor.  

Wat zijn de voor- en nadelen van het werk als Accountant? 


Voordelen:  • Het salaris; 

 • De doorgroeimogelijkheden; 

 • De werkgelegenheid; 

 • Werk in verschillende branches; 

 • Veelzijdig werk. 


Nadelen:  • Kennis moet up-to-date blijven; 

 • Universitaire opleiding nodig om RA Accountant te worden. 

Waar werkt een Accountant? 


Als Accountant kun je komen te werken bij vijf soorten bedrijven namelijk: 

De overheid
Je werkt dan bij een Accountantsafdeling van een ministerie of een gemeente en controleert hier de inkomsten en uitgaven.  


Een eigen bedrijf
Je kunt je eigen bedrijf opzetten of samen met een partner een Accountantskantoor beginnen. 


Een Accountantskantoor
Je kunt ook aan de slag gaan bij een (groot) Accountantskantoor die gespecialiseerd is in het uitvoeren van audits. 


Accountant in business
Grote ondernemingen hebben vaak een CFO in dienst, die een accountancy achtergrond heeft. Deze controleert vaak alle getallen en zorgt ervoor dat alle financiële processen goed georganiseerd zijn. 


In het buitenland
Steeds meer Nederlandse Accountants gaan ook in het buitenland aan de slag omdat de vraag naar Nederlandse Accountants steeds groter wordt. 

Werken als Accountant? 


Als Accountant is er voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kun je kiezen welke vorm (RA of AA) het beste bij jou past. Vervolgens kun je ook nog kiezen in wat voor soort bedrijf en branche je wilt komen te werken. Daarnaast zijn er doorgroeimogelijkheden en kun je met je afgeronde accountancy opleiding ook nog andere financiële functies vervullen. 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar! 

Wil jij aan de slag als Accountant? Bekijk hier al onze opstaande vacatures!

Vacatures bekijken
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring