Yes, die nieuwe baan is binnen! Waar moet je op letten?

Je werd net gebeld en kreeg te horen dat je de aanbieding krijgt bij het bedrijf dat jij zo graag wilde! Tijdens je vreugdedansje heb je de telefoon opgehangen en bedacht jij je ineens; "en nu?" Natuurlijk heb je al meerdere arbeidsovereenkomsten in het verleden getekend met je bijbaantjes, maar waar moet je nu daadwerkelijk op letten wanneer je tekent? En hoe stap ik mijn eerste echte grote mensen job in? In deze blog geven we tips die je helpen bij het ondertekenen van je arbeidsovereenkomst en de eerste stap binnen het kantoor van je nieuwe werk!

CooderJobs
28 april 2019

We beginnen bij het begin

Het klinkt nogal logisch, maar voor je begint bij je nieuwe baan moet je arbeidsovereenkomst getekend zijn. Veel werkgevers zijn lui of laks en vergeten dit te maken voor je eerste werkdag. Vraag hier gewoon netjes om. Het is voor jou een teken van professionaliteit en een stok achter de deur wanneer je ziek wordt, een ongeluk krijgt of je salaris uitbetaald moet worden.

Jouw arbeidsovereenkomst

Vervolgens lees je alles goed door, desnoods met iemand die er meer van begrijpt als jij het lastig vindt. Het is namelijk belangrijk dat je weet wat je leest en tekent. Ook dit is logisch, maar toch wordt er vaak op goed geloof getekend en blijken werkzaamheden anders te lopen. Op die manier kan je nog altijd onderhandelen over bepaalde onderdelen waar jij het niet mee eens bent. Let er bijvoorbeeld op dat er niet in staat dat de werkgever de bepalingen in de overeenkomst eenzijdig mag wijzigen als daar redelijk belang voor is. Dit komt namelijk voor en slaat nergens op. Waar teken je hier anders voor! Zorg er dus voor dat dit dan gewijzigd wordt, een overeenkomst kan niet eenzijdig gewijzigd worden. Belangrijk dus om te weten wat je leest!

Hoe worden je prestaties geëvalueerd?

Belangrijk is dat je weet hoe je prestaties worden geëvalueerd. Hierdoor kan je altijd goed weten waar je naartoe moet werken en welke doelen je moet behalen. Vanaf het moment dat je daar begint wil je laten zien wat je kan, dus is het ook belangrijk dat je weet wat en hoe je moet presteren.

Je eerste werkdag

Door naar je eerste werkdag. De spanningen en zenuwen gieren door je lijf terwijl je naar binnenloopt. Zorg ervoor dat je deze de baas bent. Door spanningen kun je ook wat minder open zijn en wordt het misschien lastiger om contact te leggen. Adem diep in en uit en maak jezelf rustig voor je naar binnen loopt. Het is pas je eerste dag, zie het als een introductiedag!

Verwachtingen

Zorg vervolgens dat je werkgever de juiste verwachtingen van je heeft. Laat weten wat je wil bereiken en hoe je dat gaat doen. De eerste week zet de toon, dus laat zien wat jouw werkstijl is en wat je werkuren zijn. Op die manier kun jij voldoen aan de verwachtingen en worden er geen verkeerde verwachtingen gemaakt. Stel ook voor jezelf een klein lijstje op met de dingen die je verteld hebt in het sollicitatiegesprek. Je werkgever heeft ook verwachtingen over die taken dus zorg dat je direct aan de slag gaat met jouw expertise.

Organiseer je indrukken

Er komt veel op je af in de eerste week. Probeer al je indrukken en ontvangen informatie te verwerken en te organiseren. Je moet het later gemakkelijk terug kunnen vinden als je zelfstandig aan de slag gaat. Daarnaast is het belangrijk dat je hierbij weet wat je zwakkere plekken zijn, zodat je juist die in controle kan houden. Zorg dat je hier manieren voor hebt om bepaalde fouten tegen te gaan. En maak je een fout… dan is dat heus niet erg. Leer hiervan! 

Social

Als je dan in je eerste week zit en je bent officieel begonnen, leer dan je nieuwe collega’s ook kennen. Stel vragen over hoe het loopt op het werk en wat zij voor werkzaamheden verrichten. Het is belangrijk dat je het goed met je collega’s kan vinden. Dit bevordert niet alleen de werksfeer, maar geeft jou ook het gevoel dat je erbij past.

Heb jij vragen over je start bij je nieuwe job? Dan kunnen wij jou helpen!