Over de business

Wat is C++?

- 2,5 min reading time
De programmeertaal C++ is gebaseerd op de taal C, en laat het nu net zo zijn dat C wordt gezien als de moeder der talen. Een goed begin dus. Ik vertel jullie graag meer over de basis C++ en de bijbehorende functie van een C++ Developer!

Wat is C++?


Dus wat is C++ precies? C++ is ontworpen om een betere versie te zijn dan de programmeertaal C. De naam is eigenlijk een soort knipoog naar een programmaopdracht die je kan geven in de taal C en vertaalt zich letterlijk naar: verhoog de variabele waarde C met 1. De programmeertaal is relatief toegankelijk om te leren (helemaal als je al ervaring hebt met de programmeertaal C). Er zitten namelijk zowel moeilijke en gemakkelijkere gradaties aan taalkenmerken binnen C++.

Wat doet een C++ Developer?


Een C++ Developer houdt zich bezig met verschillende soorten werkzaamheden, waaronder: ontwerpen, ontwikkelen, testen en implementeren van software, gebruikersinterfaces en/of andere toepassingen. Dit kunnen hele ingewikkelde hard- of softwareproducten zijn.

Hoe word je een C++ Developer?


Om aan de slag te gaan als C++ Developer volg je over het algemeen een ICT-gerichte opleiding op HBO- of WO- niveau. Een aantal opleidingen die je klaarstomen tot C++ Developer zijn studies als Technische Informatica, Informatica of Computer Science!

Maar… ook als je geen achtergrond hebt in de IT kan je C++ leren. Er zijn verschillende soorten cursussen die je kunnen opleiden tot C++ Developer, denk bijvoorbeeld aan Pluralsight, zij bieden verschillende goede cursussen aan.

Wat verdient een C++ Developer?


Dan luidt de grote vraag: hoeveel kan je verdienen als C++ Developer? Dat is afhankelijk van het aantal jaren ervaring, de locatie van de organisatie, de branche van de organisatie, opleidingsniveau en overige factoren. Toch kunnen we een indicatie geven van gangbare salarissen:

  • Starter zonder ervaring:

    • Bachelor: €2300,- tot €2500,- bruto per maand

    • Master: €2500,- tot €2600,- bruto per maand  • Tussen de twee en de vijf jaar ervaring: tussen de €2600,- en de €3500,- bruto per maand

  • Meer dan vijf jaar ervaring: tussen de €3500,- en de €4500,- bruto per maand

Wat zijn de functie-eisen voor een C++ Developer en welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig?


Een C++ Developer moet analytisch inzicht hebben, passie hebben voor het vak én goed met een team kunnen samenwerken. Wil je aan de slag als C++ Developer? Dan is het belangrijk dat je beschikt over een probleemoplossend vermogen. Bedrijven zoeken namelijk vooral naar C++ Developers die goed problemen kunnen oplossen en kunnen meedenken over het schrijven van goede code.

Wat is het arbeidsmarktperspectief en wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen C++?


Er is veel vraag naar goede C++ Developers. Vooral wat meer ervaren Developers zijn in trek. Dit komt omdat er vanwege corona veel (kleinere) bedrijven op zoek zijn naar Developers die sneller inzetbaar zijn. Verder zijn bedrijven vooral op zoek naar Developers die zichzelf bijscholen en zich bezighouden met de nieuwste technieken.

Maar ook junior Developers hoeven zich geen zorgen te maken. Voor junior Developers zijn er vaak grotere bedrijven die de ruimte hebben om net afgestudeerden op te leiden en in te werken. Als C++ Developer kan je doorgroeien naar senior, lead, CTO of projectmanager.

Wat zijn de voor- en nadelen van C++?


Het voordeel van C++ is dat het een objectgeoriënteerde taal is. C++ lijkt dus redelijk op andere object georiënteerde talen zoals Java en C# waardoor je als Developer interessanter wordt voor bedrijven.

Het nadeel van C++ is dat het heel ingewikkeld kan zijn omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn binnen het programmeren in C++. Dit zorgt ervoor dat je weleens door de bomen het bos niet meer kan zien.

Waar werkt een C++ Developer?


Een C++ Developer werkt vaak bij dienstverleners op het gebied van software. Toch worden C++ Developer ook steeds populairder bij bedrijven in andere vakgebieden en hoeven ze dus niet per se in de ICT-sector te werken.

Wil je werken met C++?


Werk je al met C++ en sta je open voor een nieuwe job? Of wil je starten als C++ Developer? Neem dan snel een kijkje bij onze vacatures. Hier kan je door je cv te uploaden direct solliciteren! Onze consultants Kay Bakker, Bas Polman Tuin en Rick de Groot staan voor je klaar om je meer te vertellen over openstaande vacatures op dit gebied. Ook kun je bij hen terecht voor een update over de huidige arbeidsmarkt.
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring