Over de business

Wat is Azure?

- 2 min reading time
Je hebt de term Azure vast wel eens voorbij zien of horen komen. Niet gek, want het speelt een grote rol binnen het IT-landschap, maar wat houdt het precies in? We nemen je mee in de wereld van Azure. Dus pak een kopje koffie, en lees vooral met ons mee. ;)

Wat is Azure?


Azure, oftewel Microsoft Azure is zoals de naam doet vermoeden een oplossing van Microsoft. Het is een cloud computing oplossing oftewel een cloudplatform.

Voor we uit kunnen leggen wat Azure precies inhoudt, moeten we eerst cloud computing onder de loep nemen. Cloud computing is simpel gezegd het leveren van computingservices via het internet. Microsoft is een oplossing die de drie cloud computing oplossingen IaaS, SaaS en PaaS combineert. Leuk die afkortingen, maar wat houden ze precies in?

IaaS
Infrastructure as a service is het virtueel aanbieden van infrastructuur. Zo hoeft een klant de infrastructuur als servers, werkstations en netwerkapparatuur niet zelf aan te schaffen. De klant betaalt vaak alleen voor hetgeen wat daadwerkelijk wordt gebruikt. Het besturingssysteem staat dan in de cloud.

Saas
Software as a Service, ook wel bekend als Software on demand is software die als een online dienst wordt aangeboden. Zo hoeft de klant de software niet aan te schaffen en kan deze de software bijvoorbeeld maandelijks afnemen. De SaaS-aanbieder zorgt dan voor het installeren, onderhouden en beheren van de software.

PaaS
Platform as a Service is een vorm van cloud computing die als dienst wordt aangeboden. Het biedt klanten een platform waarmee zij applicaties kunnen ontwikkelen, uitvoeren en beheren zonder zelf de app te bouwen en te onderhouden.

Naast dat het deze vormen van cloud computing combineert, biedt Microsoft Azure een cloudservice opslag. Daarnaast is Azure flexibel en hybride, hierdoor zijn toepassingen gemakkelijk aan te passen naar de wensen van elke klant.

Wat kan je met Microsoft Azure?


Microsoft Azure is dus een cloudplatform van Microsoft en een groeiende verzameling van cloudservices. Azure biedt verschillende functionaliteiten aan die door software-ontwikkelaars gebruikt kunnen worden om zo bijvoorbeeld snel apps te bouwen, testen en uit te voeren. Azure wordt onder andere gebruikt voor Sharepoint en Office 365. Het cloudplatform ondersteunt daarnaast een groot deel van alle programmeertalen. Weten hoe Microsoft Azure precies werkt? Dat wordt haarfijn uitgelegd in de onderstaande video.

Werken met Azure als Developer


Als je wilt werken binnen de IT-sector met het cloudplatform Azure, dan is een van de opties om te werken als Cloud Engineer. Binnen deze functie houd je je bezig met het analyseren, ontwerpen en ontwikkelen van cloudoplossingen op -in dit geval- Microsoft Azure. Je bent gespecialiseerd in het bieden van creatieve en innovatieve cloudoplossingen. Binnen Cloud computing heb je verschillende specialismen, namelijk: systeembeheer, netwerkbeheer, veiligheid, architectuur en softwareontwikkeling.

Als je als Cloud Engineer bij een groot bedrijf werkt, dan kom je te werken met één van de specialismen. Werk je bij een kleiner bedrijf, dan kunnen alle gerelateerde werkzaamheden binnen de specialismen aan je worden toegewezen.

Wat doet een Cloud Engineer?


Als Cloud engineer zijn de taakomschrijvingen onder te verdelen binnen verschillende specialismes. Dat ziet er zo uit:

Systeembeheer

 • Het doorvoeren van systeembewerkingen;

 • Testen en monitoren van systemen;

 • Toepassen van firewalls en netwerkprotocollen;

 • Implementeren, beheren en bedienen van systemen;

 • Selecteren van diensten op basis van vereisten;

 • Migreren van on-remise workloads naar serviceproviders.


Architectuur

 • Het ontwikkelen en ontwerpen van Cloudsoftware;

 • Migreren van applicaties naar, van en op platforms;

 • Implementeren van strategieën voor kostenbeheersing;

 • Selecteren van clouddiensten om te voldoen aan vereisten.


Softwareontwikkeling

 • Bouwen, testen, implementeren en onderhouden van Cloud-based applicaties;

 • Schrijven van code in verschillende programmeertalen;

 • Gebruiken van API’s en SDK’s;

 • Implementeren van beveiligingsmaatregelen;

 • Toepassen van kennis van belangrijke Cloud Service Providers.

Waar werken Azure Developers of Cloud Engineers?


Als Cloud Engineer of Azure specialist kun je dus bij zowel kleine als grote bedrijven aan de slag. Meer en meer bedrijven willen hun bedrijfsprocessen, applicaties en infrastructuren naar Azure verplaatsen. Daarom is de vraag naar iemand in deze functie erg groot. Wil je werken als Cloud Engineer, gespecialiseerd op Azure of Azure Developer? Dan is het aan te raden om een Microsoft Azure certificaat te behalen en natuurlijk een relevante opleiding te volgen.

Is het tijd voor de volgende stap in jouw carrière? Op Cooder vind je verschillende vacatures voor elk type Cloud Engineer of andere functies met Azure. Bekijk ze hier!

Vacatures bekijken
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring