Vers van de werkvloer

Wat doet een App Developer?

- 4-5 min reading time
Je weet vast al een beetje welke verschillende banen er binnen de IT-sector zijn, en hebt dus ook wel eens van de functie App Developer gehoord. Is dat nu niet het geval? Geen zorgen, in deze blog vertellen we je alles wat je wilt en móét weten over de App Developer. Lees mee en kom erachter wat App Development precies is, welke vaardigheden erbij horen en hoe je App Developer kunt worden!

Wat is App Development precies?


App Development is niet hetzelfde als applicatieontwikkeling, dat moet eerst even duidelijk zijn 😉. Maar wat is het dan wel? App Development is het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van mobiele apps. Het Instagram icoontje waar jij dus (misschien wel té vaak) op klikt, is ooit gemaakt door een App Developer. En al deze apps, ofwel softwareapplicaties, draaien op tablets en mobiele telefoons die allemaal een functionaliteit aan het apparaat toevoegen. Denk dus aan spelletjes (Candy Crush al uitgespeeld?) tot aan je internetbankieren-app. Programmeertalen die nu populair zijn onder App Developers en het meest worden gebruikt bij het bouwen van de applicaties, zijn onder andere Python en C++.

Even terugkomend op applicatieontwikkeling, want waarom is dat dan niet hetzelfde als App Development? Je zou namelijk, aan de naam te horen, denken dat het op hetzelfde neerkomt. Het verschil zit hem in dat applicatieontwikkelaars werken op een véél breder terrein: zij werken niet alleen met apps, maar ook met informatiesystemen en databases. En dat is wat het een totaal verschillende functie maakt.

Wat doet een App Developer? 


Nu je weet wat App Development überhaupt is, kunnen we verder gaan op de functie zelf. Laten we bij het begin beginnen!  

Binnen verschillende bedrijven en organisaties wordt er informatie verzameld over het softwaregebruik van de consument. Deze informatie wordt doorgestuurd naar de App Developer in de vorm van rapportages, waar hij of zij dan vervolgens mobiele apps op ontwikkelt. Natuurlijk áltijd met het doel om deze te laten matchen met de klantbehoefte. Maar dat is niet het enige wat de functie inhoudt, want ook is de App Developer daar voor alle probleemoplossingen van klanten of collega’s die te maken hebben met zijn of haar expertise.  

Hieronder een greep uit de werkzaamheden van een App Developer: 

  • Het ontwerpen van prototypes 

  • Het onderhouden, schrijven en implementeren van broncode 

  • Het vaststellen van klant- en gebruikersbehoeften, waarbij er wordt samengewerkt met Front- en Backend Developers 

Welke vaardigheden moet je hebben als App Developer?


Als App Developer moet je een aantal vaardigheden hebben. Hieronder kun je lezen welke dat zijn, en nagaan of jij een verscholen natuurtalent in Development bent.

Allereerst moet je een goed aanpassingsvermogen hebben. Dat betekent dat je snel kunt schakelen en efficiënt kan blijven werken onder veranderende werkomstandigheden. Daarbij hoort dat je jezelf goed kunt sturen en de details niet uit het oog verliest, want áls je taken dan veranderen, wil je de controle wél behouden.

Verder ben je innovatief. Een vaardigheid die, hoe kan het ook anders, belangrijk is in deze functie. De IT-branche ontwikkelt zich namelijk ontzettend snel doordat trends op dit gebied continu opspringen. Twee vaardigheden die je hieraan kunt koppelen en ook in het rijtje thuishoren, zijn resultaatgerichtheid en leervermogen. Want als jij je leervermogen inzet om nieuwe innovaties en trends onder de knie te krijgen, zie je ook sneller goede resultaten.

Tenslotte ben je conceptueel ingesteld, dus als er een probleem is zie jij daar meteen verschillende oplossingen voor. Wat hier naadloos op aansluit, is dat je heel goed kunt samenwerken met anderen. Tel daar dan ook een stukje mensenkennis bij op en je hebt je competenties rond.

Waarom werken als App Developer?


We vertellen je de twee beste redenen om App Developer te worden, dus de eerste is: vraag is groter dan aanbod. Er is veel vraag naar Developers, omdat apps continu in ontwikkeling zijn door nieuwe en veranderende trends. Hierdoor is er dus altijd werk, maar aan Developers is er een ontzettend groot tekort. Je hebt als starter dus een hele goede positie in de markt, wat lekker meegenomen is als je aan het begin staat van je carrière. Hierdoor weet je namelijk dat je, mits je de kwaliteiten hebt die een bedrijf zoekt, snel aan een baan kunt komen! En, klein tipje van ons: ben je eenmaal wat rondes verder in je sollicitatieprocedure, dan kun je prima eisen stellen aan je toekomstige salaris. Je bent namelijk van groot belang voor het bedrijf, dus zijn zij misschien wel bereid om jou eerder tegemoet te komen dan een starter in een ander soort branche.

Ook wat betreft de functie zelf, maak je een erg goede keuze om App Developer te worden. Veel mensen denken meteen aan een Developer die een werkweek draait van 40 uur en eigenlijk maar een ‘saai’ beroep heeft. Maar niks is minder waar. Als jij een passie hebt voor IT en programmeren en inderdaad een functie als App Developer krijgt, zul je erachter komen dat je een heel veelzijdig beroep hebt. Zoals we eerder namelijk vertelden: je houdt je continu bezig met nieuwe trends en ontwikkelingen op gebied van mobiele apps. Je dagelijkse werkzaamheden zijn dus erg divers, omdat jij je zomaar zou moeten aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen.

Wat is het salaris van een App Developer?


Ook niet geheel onbelangrijk om te weten! Een App Developer verdient gemiddeld € 3.480 bruto per maand, maar omdat jij nog aan het begin van je carrière staat kun je van een iets lager salaris uitgaan. Houd hier in je achterhoofd dat salarissen variëren van € 2.960 tot maximaal € 4.005, waarvan het laatstgenoemde salaris past bij een senior positie. Natuurlijk hebben ervaring, competenties en skills hier ook een invloed op. Heb je bijvoorbeeld al trainingen gevolgd? Dan is het mogelijk dat je salaris zich hieraan optrekt. Al met al zal je zeker niet op een houtje hoeven te bijten 😉.

Hoe kan je App Developer worden?


Als je besloten hebt om App Developer te worden, kom je met hbo-opleidingen als Bedrijfskundige Informatica, Informatica en Communicatie- en Multimedia Design een heel eind. Studie afgerond? Mooi! Dan sta je nu voor twee keuzes: ga jij je specialiseren op iOS of op Android?

Wat is het verschil tussen iOS en Android?


Je moet namelijk weten dat er een groot verschil zit tussen de twee, en dat, als je App Developer bent, je niet kan werken met beide. Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste, heeft iPhone een heel ander besturingssysteem dan een Android telefoon. Deze is namelijk gesloten, die van Android is open. Daarnaast is de programmeertaal anders. Kies je voor iOS, dan programmeer je in Swift of Objective-C, en voor Android doe je dat in Java of Kotlin. De derde reden heeft te maken met de schermgrootte en resolutie, want waar de iPhone drie verschillende resoluties heeft, zijn dat er bij Android véél meer! Dus, wat lijkt jou de meest interessante optie?
Sta jij al in de startblokken om te solliciteren voor de functie App Developer? Heel goed! Wij hebben namelijk hele toffe vacatures openstaan bij interessante bedrijven. Ook voor iOS en Android ben je bij ons aan het goede adres. Bekijk ze snel!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring