Over de business

Regio’s met de beste baankans voor een ICT’er

- 2,5 min reading time
Ben je net klaar met studeren of ben je gewoon op zoek naar een nieuwe baan in de ICT? Dan is deze blog interessant voor jou! Wij geven je inzicht in welke steden en provincies de meeste openstaande ICT-vacatures hebben en in welke steden het aanbod het kleinste is. Hiermee kun je bepalen of een andere nabijgelegen stad interessanter is om op te focussen dan je huidige woonplaats. Dus doe er vooral je voordeel mee. Is het tijd om in een andere stad te gaan werken of zit je precies goed in jouw woonplaats?
We zijn op onderzoek uitgegaan en hebben onze data én die van de tien grootste vacaturesites onderzocht. Hierin hebben we de volgende veertien steden onder de loep genomen: 

 • Amsterdam 

 • Utrecht 

 • Rotterdam 

 • Den Haag 

 • Delft 

 • Amersfoort 

 • Eindhoven 

 • Den Bosch 

 • Arnhem 

 • Apeldoorn 

 • Nijmegen 

 • Breda 

 • Enschede 

 • Zwolle


Vooral bij websites zoals Indeed.com en Monsterboard.nl waren de verschillen per stad erg groot. In totaal waren er op al deze sites bij elkaar 35.635 openstaande vacatures. Over de werkgelegenheid hoef je je dus geen zorgen te maken ;)

Top 3 steden met de meeste openstaande ICT-vacatures 


Op de eerste plaats, met in totaal 7.166 openstaande vacatures, staat Amsterdam. Het aanbod in de hoofdstad is by far de grootste, met meer dan 2.000 vacatures extra, ten opzichte van de nummer twee. 

Er is dus een groot aanbod en je kan er goed vergelijken welke vacatures juist wel of niet bij je passen. Op de tweede plek met in totaal 5.069 openstaande vacatures staat Utrecht. Ook hier is het interessant voor starters om te oriënteren naar een nieuwe baan in de ICT. 

Rotterdam gaat er vandoor met de derde plek met 3.966 openstaande vacatures in totaal. Dit is wel meer dan 3.000 lager dan in Amsterdam, maar omdat Den Haag en Delft in de buurt zitten, is ook dit een mooie kans voor een startende ICT'er. 

Top 3 steden met de minste openstaande ICT-vacatures 


Wij hebben ook een top 3 van steden gemaakt die je wilt vermijden. Op de eerste plaats komt Zwolle met in totaal 733 vacatures, dit is de stad met het laagste aantal openstaande vacatures uit ons onderzoek.

Op de tweede plek komt Enschede, deze stad heeft in totaal 722 openstaande vacatures en op de derde positie met 1.003 openstaande ICT-vacatures staat Breda. 

Top 3 provincies met de meeste openstaande ICT-vacatures 


Op de eerste positie met in totaal 10.184 openstaande ICT-vacatures staat de provincie Zuid-Holland. Dit komt omdat er drie grote steden met veel openstaande vacatures in deze provincie liggen, namelijk: Rotterdam, Den Haag en Delft. Dit is voor jou als starter ideaal, want als je geen goede match in jouw woonplaats kan vinden, kun je nog overwegen om naar één van de andere steden te reizen. 

De tweede plaats gaat naar Utrecht met 7.817 openstaande vacatures, hierin heeft de stad Utrecht maar liefst 5.069 openstaande vacatures en Amersfoort 2.748 openstaande vacatures!

De provincie Noord-Holland gaat er vandoor met de derde plaats. Dit is enkel te danken aan Amsterdam, omdat er geen andere steden in Noord-Holland zijn met veel openstaande ICT-vacatures 

Top 3 provincies met de minste openstaande ICT-vacatures 


De provincie met de minste openstaande ICT-vacatures is Overijssel. Hierin heeft Zwolle 733 openstaande vacatures en Enschede 772 openstaande vacatures. Dit zijn er dertien keer(!) minder dan in de provincie Zuid-Holland.

Ook de buurprovincie Gelderland heeft een relatief laag aantal openstaande vacatures en staat met 3.576 vacatures op de tweede plek van provincies met het minste aantal openstaande ICT-vacatures. 

Woon je in één van deze provincies? Niet getreurd, je kunt terecht in Utrecht of hier naar ons aanbod in deze regio te kijken. Op de derde positie staat Noord-Brabant, met in totaal 5.005 vacatures verdeeld over Eindhoven, Breda en Den Bosch. Hier kun je oriënteren naar het aanbod in de provincie of eventueel uitwijken naar Zuid-Holland, omdat het aanbod daar twee keer zo groot is.  

Dit zijn de zes provincies waar voldoende aanbod was van IT-vacatures  • Zuid-Holland 

 • Utrecht 

 • Noord-Holland 

 • Noord-Brabant 

 • Gelderland 

 • Overijssel 


Hierin zie je dat de meeste ICT-vacatures geconcentreerd zijn in het midden van het land. Want in de overige provincies zoals Zeeland en Limburg zijn er nauwelijks openstaande ICT-functiesEen lager aantal beschikbare vacatures hoeft niet per se negatief te zijn. Het kan ook juist dat er hierdoor minder concurrentie is en je daardoor sneller aan de bak komt of dat bedrijven in deze gebieden betere primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden hebben.

Wat jouw mogelijkheden zijn is helemaal afhankelijk van jouw skills en jouw motivatie. Woon je toch in één van deze steden of provincies en wil je weten wat de mogelijkheden voor jou zijn? Neem dan contact op met één van onze business consultants of neem een kijkje op onze contactpagina. Laat ons je helpen met het vinden van jouw werkgeluk! 

Samen vinden we jouw werkgeluk!

Vind werkgeluk!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring