Hoe pak je een open sollicitatie aan?

Waarom zou je solliciteren bij een bedrijf dat niemand nodig heeft? Als er geen vacature open staat dan lezen ze mijn sollicitatiebrief toch niet? Dit zijn allemaal misvattingen over open sollicitaties. Mensen zijn hier vaak een beetje bang voor en zoeken naar redenen om het vooral níet te doen. Het is echter een hele effectieve manier om aan een nieuwe baan te komen maar vereist wel een goede voorbereiding. Wat is een open sollicitatie en hoe schrijf je een goede open sollicitatie? Wij lopen er met je doorheen, stap voor stap.

CooderJobs
28 juni 2021

Voordelen van een open sollicitatie?

Het doen van een open sollicitatie voelt soms als een grote stap maar er zitten enorm veel voordelen aan. Hieronder een aantal redenen om het wél te doen.

Minder concurrentie

Bij een normale vacature ben je natuurlijk één van de velen. Maar bij een open sollicitatie zal dit niet het geval zijn. Omdat er geen vacature open staat zal je concurrentie er nauwelijks zijn. En dat biedt natuurlijk kansen.

Boven op de stapel

Iedereen kent het riedeltje bij een normale sollicitatie wel. Je schrijft een brief, stuurt die op en die belandt onderaan de stapel. Je wacht gespannen af op een antwoord dat nooit komt en blijft teleurgesteld achter. Bij een open sollicitatie lig je altijd boven op de stapel.

Jij gaat ervoor!

Een open sollicitatie zegt ook veel over je karakter. Jij bent niet iemand die achteroverleunt en wacht op de juiste vacature. Nee, jij toont initiatief en creëert je eigen kansen. Veel werkgevers kunnen dit alleen maar waarderen en zullen daarom erg blij zijn met je open sollicitatie.

Top of mind

Het kan natuurlijk voorkomen dat een werkgever daadwerkelijk geen functie kan aanbieden bij een open sollicitatie. Maar onopvallend zal je als open sollicitant nooit zijn. De kans is groot dat er aan jou gedacht wordt, mocht er iemand gezocht worden voor een nieuwe rol.

Hoe schrijf je een open sollicitatie?

En nu het echte werk. Waar begin je nou met een open sollicitatie? Natuurlijk is een goede voorbereiding belangrijk en moet je eerst op onderzoek uitgaan. Want nog belangrijker dan bij een normale sollicitatie, is dat je verhaal meteen goed moet zijn om de aandacht van de werkgever te trekken. Hieronder een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Functies

Op welke functie ga je solliciteren? Functietitels kunnen vaak verschillen en daarom moet je vooraf goed kijken naar alternatieven zodat je de vijver niet te klein maakt voor jezelf. Een goede beschrijving van de werkzaamheden die je wil vervullen kan hierdoor heel belangrijk zijn.

Welke bedrijven

Voor welk bedrijf wil je werken en waar baseer je dat op? Het is belangrijk dat je je goed inleest van tevoren. Wat is de missie en visie van het bedrijf, en hoe sluit dat op jouw wensen aan? Achterhaal de historie van het bedrijf en wellicht kan je op hun website of in andere media iets over hun toekomstplannen vinden. Download hun jaarverslag en spit deze door. Dit kan je vaak gemakkelijk downloaden bij de Kamer van Koophandel. Dit kunnen alle belangrijke factoren zijn voor jou om te weten of dit bedrijf wel echt bij jou past. Hoe meer je vooraf over het bedrijf weet, hoe minder je voor verrassingen komt te staan bij je sollicitatie.

Bellen

Dan is daar het eerste moment van contact met de werkgever. Dat doe je met het belletje. Je hebt namelijk eerst de aandacht nodig en je wil weten of een open sollicitatie wel zin heeft natuurlijk. Door eerst met de werkgever te bellen kan je jezelf al kort introduceren, maar kom je er ook achter aan wie je je open sollicitatie moet richten. Dit voelt voor velen vaak als een drempel waar je overheen moet maar wordt door de werkgever daarom juist gewaardeerd. Hier laat jij zien dat je initiatief toont en dat je graag voor ze wil werken.

De brief

Na het belletje heb je een ingang gevonden om te solliciteren. Je hebt gevraagd aan wie je je sollicitatie kan richten en hier stuur jij je brief naar. Refereer in de brief minstens één keer naar het telefoongesprek dat je gehad hebt, zodat het duidelijk is dat je niet uit het niets deze brief stuurt. Tot slot kan je vermelden dat je na het insturen van deze brief nog contact met ze opneemt om zeker te weten dat de brief goed aangekomen is. Hiermee is de kans kleiner dat de werkgever je brief ‘kwijtraakt’ en jouw sollicitatie niet doorkomt.

Nog een keer bellen!

Natuurlijk ga je niet meteen na het versturen van de brief de werkgever opbellen. Je wil niet te opdringerig overkomen. Wacht vijf tot zeven dagen na het versturen van de brief en bel de werkgever dan na. Vertel dat je ze een brief hebt gestuurd en vraag of die goed ontvangen is. Hiermee breng jij je sollicitatie opnieuw onder de aandacht zonder dat het als opdringerig beschouwd wordt.

Netwerk

Iedereen weet hoe belangrijk je netwerk is in je professionele leven. Bij een open sollicitatie geldt dat misschien nog wel meer dan bij een openstaande vacature. Je bent namelijk op zoek naar een ingang bij een bedrijf en iemand uit je netwerk kan jou die ingang bieden. Probeer bij iemand uit je netwerk informatie in te winnen over het bedrijf en de functie die jij wil bekleden. Wie weet is de stap naar een sollicitatie wel makkelijker dan je denkt en kan een persoon uit je omgeving jou direct in contact brengen met de juiste persoon.

Overige tips voor een open sollicitatie

Je hebt nu een duidelijk stappenplan voor je open sollicitatie en wellicht haalt dat de spanning er een beetje vanaf. Tot slot heb ik nog een paar kleine tips voor je om een stap voor te zijn op je, al geringe, concurrentie.

Nieuwe collega’s?

Probeer uit te vinden wie je nieuwe collega’s zouden kunnen worden. Heb je een link met deze personen via iemand uit je eigen netwerk? Dit zou je kunnen helpen om je een streepje voor te geven op de anderen.

The perfect fit

Jij hebt goed je research gedaan naar het bedrijf en de werkzaamheden. Laat in je brief gedetailleerd zien waarom jij ‘the perfect fit’ voor het bedrijf bent. Geef aan wat je goede eigenschappen zijn en waarom die zo goed met het bedrijf matchen.

Last but not least

Zorg dat je origineel bent. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de open sollicitant besteedt hier tijd aan. Je krijgt maar één kans om dit goed te doen en dat doe je vooral door jezelf te zijn en je op de best mogelijke manier te presenteren. Gaat dit allemaal goed, dan is de kans op jouw droombaan een stuk groter geworden.