Codeer je eigen geluk

Iedereen is er dagelijks mee bezig, maar toch kunnen we het amper verklaren. Wat is geluk? We proberen al sinds het begin van tijd te achterhalen wat geluk precies inhoudt. Een biertje in de zon? De geboorte van een kind? Misschien het winnen van de loterij? De codering voor dit gevoel blijft onbekend. Data-analyst, ingenieur en tegenwoordig Google topman Mo Gawdat doet een poging in zijn boek ‘De Logica Van Geluk, Ontdek De Formule’.

CooderJobs
2 mei 2019

Feiten, logica en meditatie

Het is 2014 en Mo heeft alles wat hij wilt. Een garage vol peperdure wagens, een droomvrouw, een baan in de top bij Google en twee prachtkinderen. Gezond, succesvol en extreem rijk, maar Mo is diep ongelukkig. Hij snapt niet hoe dit kan en besluit om het vraagstuk te benaderen zoals hij de problemen op zijn werk aanvliegt. Hij onderzoekt de feiten en past analytische logica toe. Daarnaast verslond hij boeken van de grotere psychologen en filosofen, stortte zich in de spirituele wereld en begon met mediteren. Ondanks al zijn inspanningen lukte het hem niet om het vraagstuk op te lossen. Hij bleef zoeken naar voldoening. “Hij moest en zou de codering achter het levensgeluk ontdekken. Daarmee kon hij al zijn problemen oplossen.” Dan gebeurt hetgeen waar iedere ouder nachtmerries van heeft. Zijn oudste zoon Ali overlijdt na een medische fout tijdens een eenvoudige operatie aan zijn blindedarm. Ali werd 21 jaar. Met warmte en respect schrijft Mo over zijn zoon. De manier waarop Ali in het leven stond was bewonderenswaardig. Op zijn jonge leeftijd wist Ali bij iedereen een fijne indruk achter te laten. Nooit bekritiseerde of veroordeelde hij, maar stelde hij vragen waardoor Mo altijd anders tegen dingen aankeek.

Geluk is een algoritme

Vlak na de dood van zijn zoon is Mo radeloos. Hij werd gek van de schuldvraag. Had hij zijn zoon naar een ander ziekenhuis moeten brengen? Lette de dokter niet op? Had hij in een ander land moeten wonen met betere ziekenhuizen? Mo speelde alle mogelijke scenario’s af in zijn hoofd, maar Ali kwam er niet van terug. ‘Ali is te jong gestorven; dat is een deel van de waarheid. De hele waarheid: hij leefde en ging dood. Dus waarom zou ik niet vooral denken aan zijn leven?’ Aldus Mo. Waarom zou Mo zich blijven kwellen met een schuldgevoel en eindeloos gemis. Hij besloot het anders aan te pakken. In plaats van focussen op het negatieve, wilde hij zich richten op de fijne en mooie herinneringen van Ali.

De code van geluk

Geluk ≥ (perceptie van het verleden) - (verwachting van de toekomst). Oftewel: hoe lager je verwachtingen van het leven zijn en hoe positiever je denkt over wat je overkomt, des te gelukkiger je bent. Als je ons brein zou vergelijken met een computer, dan zijn onze gedachten het besturingssysteem. Loopt daar ergens iets vast, dan is het te fixen. Volgens Mo is dat, zodra het probleem gevonden is, een simpele handeling. 

Data-analyse van geluk

Stap 1

was kijken waar het probleem begon. De herinneringen uit de jeugd van Mo waren zorgeloos. We worden dus als baby gelukkig geboren. Als een baby huilt dan komt dat omdat er iets direct aan de hand is. Honger of tandjes die doorkomen. Problemen die met een fles of een speen opgelost kunnen worden. Je hebt verder van buiten niets nodig om gelukkig te zijn. Een baby speelt, is gericht op waar hij mee bezig is en is blij. Al het geld, de superauto’s en de prestige waar Mo achteraan zat bevond zich op de verkeerde plek. Buiten zichzelf en niet naar alles dat hij al bezat.

Stap 2

was erachter komen hoe zijn systeem werkt. Hij verzamelde data van alle momenten waarop hij zich gelukkig voelde. Tot zijn verbazing kwam hij erachter dat dit allemaal hele simpele en doodgewone momenten waren. Een vers kopje koffie in de ochtend, een goed gesprek met een vriend, of een warme douche na een lange dag werken. Vervolgens zette Mo al deze punten uit tegen verschillende parameters.  Hij keek naar leeftijd, carrière en relatie en kwam tot de conclusie dat geluk gelijkstaat aan het verschil tussen gebeurtenissen in je leven en je verwachtingen over hoe je leven zich zou moeten gedragen. Alle bevindingen schreef hij op en publiceerde zo het boek ‘De Logica Van Geluk, Ontdek De Formule’. ‘Ik voelde me gelukkig als het leven zo liep als ik verwachtte. Het gaat niet om wat er gebeurt of om wat ik wil dat er gebeurt, het gaat om de balans ertussen’

Cogito ergo sum

Een van de meest belangrijke gedachten tijdens het proces was ‘Cogito ergo sum’, oftewel ‘Ik denk dus ik ben’. Ga eens na, het is vast wel eens voorgekomen dat je schrok van je eigen gedachtes. Het feit dat je er niet naar gehandeld hebt, maakt dat jij niet bent wat je denkt. Dat is soms maar goed ook. Je brein is een orgaan en je gedachten worden daar geproduceerd. Je bent niet je gedachtes. Op het moment dat je dit leest, schieten mijn woorden als gedachten door jouw brein. Toch zijn het mijn woorden. Ik ben dus jouw gedachtes, maar ik ben jou niet.  Ons brein streeft constant naar perfectie. Dat is onderdeel van ons overlevingsmechanisme. Dit principe behandelt Darwin in zijn evolutietheorie. Het is hetzelfde principe dat ervoor zorgt dat kamerplanten altijd scheef naar het raam groeien. Hoe vaak komt het nou nog voor dat jij echt moet overleven? Waarom zijn we constant bezig met het analyseren van het verleden en het plannen van de toekomst? De mooiste herinneringen beleef je wanneer je niet bezig bent met de toekomst of het verleden. Die beleef je wanneer je in het moment zit. Dat zijn de momenten dat je geluk ervaart. 

Vooruitstrevende ontwikkeling

Streven naar perfectie is zeker niet slecht. In sommige situaties is dit zelfs nodig. Denk bijvoorbeeld aan je werk. Er zijn afspraken, verwachtingen en verantwoordelijkheden. Vooruitgang en ontwikkeling zijn hier ontzettend belangrijk. Vaak zijn er meerdere mensen afhankelijk van de resultaten van een project of speelt geld een grote rol. Hoge verwachtingen en streven naar perfectie zijn hier nodig, maar er zit ook een keerzijde aan. Zo kan het ook als gevolg hebben dat je door deze verwachtingen enorme stress ervaart of zelfs in een depressie of burn-out beland.

Balans

Zoals Mo al ontdekte zit het lijden dus in de verstoorde balans. Verkeerde verwachtingen of slechte herinneringen zorgen voor een ongelukkige werksfeer. In onze vorige blog aangaven we al aan dat we bij Cooder voor ontwikkeling en vooruitgang staan, maar niet onder alle omstandigheden. We geloven in een langetermijnsamenwerking op basis van integriteit en vertrouwen. Vergelijk het met de formule van Mo: Geluk ≥ (perceptie van het verleden) - (verwachting van de toekomst). Hoe kom je tot zoiets? Door open en transparant te zijn. Het is ontzettend belangrijk dat alle partijen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten op het moment dat er belangrijke besluiten genomen moeten worden. Dus als wij zoeken naar de beste match tussen klant en kandidaat zorgen we ervoor dat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Ben je geïnteresseerd naar meer balans tijdens je werk?  Neem dan contact met ons op.